Ikea

Home/Ikea
Ikea 2017-04-08T13:39:31+00:00
ikea

IKEA

IKEA is in zes decennia vanuit de bossen in Zuid-Zweden uitgroeid tot een winkelketen die inmiddels in 44 landen te vinden is.

Er zijn momentel meer dan 328 filialen te vinden verspreid over 28 landen. Hiervan zijn 267 vestigingen in 25 landen eigen bezit (juli 2009), de overige filialen zijn onder de franchise formulen gestart.

IKEA richt zich voornamelijk op het aanbieden van betaalbare meubelen en woonartikelen vanuit een zelfbedieningswarenhuis die de koper vaak zelf in elkaar moet zetten. In elk filiaal van het concern staat, vaak bij zowel de personeels- en de klanteningang, de missie groot op een muur geschreven: ‘Het aanbieden van een zo breed mogelijk assortiment functionele woonartikelen van een goede vormgeving, tegen zulke lage prijzen dat zo veel mogelijk mensen in staat zijn deze artikelen te kopen’.

Van start tot nu:

IKEA is in 1943 opgericht door de Zweed Ingvar Kamprad. Kamprad werd al vroeg ondernemer. Op jonge leeftijd begon hij op de fiets met de verkoop van lucifers. Hij kocht de lucifers groot in voor een lage prijs en verkocht deze door aan zijn buren met een redelijke winst. Op 17 jarige leeftijd had Kamprad al wat geld gespaard en kon doormiddel van een eindexamen gift (van zijn vader) een bedrijfje starten genaamd; IKEA. Het bedrijf groeide snel, en in 1947 begon Kamprad met de verkoop van meubels. In 1951 schakelde het bedrijf geheel over op het verkopen van meubels en verscheen tevens de eerste IKEA catalogus. Precies 2 jaar later in 1953 gingen de deuren van het eerste filiaal open die voorheen al 5 jaar als showroom dienden. De meubels werden toen nog als geheel verkocht, enkele jaren later werd besloten om de klanten zelf hun meubels in elkaar te laten zetten. Al gauw werden er in Noorwegen (1963) en Denemarken (1969) filialen geopend. In 1973 ging in Zürich de eerste niet-Scandinavische vestiging open. Duitsland en Japan volgden een jaar later. Daarna deed IKEA in een rap tempo zijn intrede in Hongkong, Australië, Canada, Oostenrijk, Singapore en Nederland. Het grootste filiaal staat sinds 1965 in Stockholm. Ingvar Kamprad staat momenteel niet meer aan het hoofd van IKEA, maar heeft nog wel een raadgevende functie.

De naam

Ingvar Kamprad groeide op een boerderij genaamd Elmtaryd in de buurt van het dorpje Agunnaryd. De naam IKEA is ontstaan uit de initialen van zijn naam, Ingvar Kamprad, die van de boerderij, Elmtaryd en het nabij gelegen dorpje Agunnaryd, IKEA. De namen van het meubilair waren oorspronkelijk namen verzonnen door Kamprad, omdat hij door zijn Dyslexie moeite had met het onthouden van hun voorraadcodes.

Bron: Wikipedia, website-IKEA

Bekijk alle producten van Zweedse bodem

IKEAIKEA